Orwaks 50-årsjubileum i år är en viktig milstolpe och ger samtidigt inspiration på vägen mot framtiden! Det är ett tillfälle att minnas, att se närmare på de historiska höjdpunkterna som tagit oss dit vi är idag, men viktigast av allt är att blicka framåt mot nya erfarenheter, trender och de utmaningar och möjligheter de ger och att ha en vision för nya innovationer och lösningar de kommande decennierna.

50 är en lång tid och en konstant utveckling genom olika faser i livet. Det handlar inte enbart om att vara ett företag, en juridisk person, en plats där produkter konstrueras, tillverkas och säljs – det handlar om själen bakom och den mänskliga sidan. Orwaks själ och hjärta är – och har alltid varit – de hängivna personer som bidrar på olika sätt med sin expertis och sitt engagemang. En av dem var grundaren Olof Robert Wilhelm Åkerberg som kom med den ursprungliga idéen och som gav Orwak dess namn baserat på initialerna i sitt eget namn (K = Komprimatorer).

SONY DSC

Se videon “Proud To Build Orwak” och hör vad som gör våra medarbetare stolta över Orwak!

Andra viktiga personer är medarbetare inom organisationen och partners inom externa sälj- och servicebolag som lojalt representerar Orwak, arbetar för kontinuerlig utveckling och förbättring och som gör en insats inom återvinningsvärlden och i sina kunders vardag. Tiden går! Det har skapats en lång kedja av sammanfogade värdefulla länkar som nu sträcker sig över ett halvt sekel. Några byggde upp Orwak vid starten och lämnade företaget för länge sedan, andra arbetar för oss sedan decennier och vissa har precis börjat sin resa hos oss. Tillsammans är vi starka och gör Orwak till det bästa det kan vara! Följ med oss på en resa världen runt och genom fem decennier:

IDÉEN FÖDDES UR DEN GENUINA ÖNSKAN ATT GÖRA SKILLNAD

Allt började 1971 i den småländska småstaden Sävsjö, omgiven av djupa skogar i en region med lång industritraditionen och sann entreprenörsanda. Det är en miljö som skapar goda värderingar och sporrar till innovationer! Avfallshantering är en klassisk utmaning och på 70-talet handlade allt om effektivitet, hygien och volymreduktion. Det var den genuina önskan att göra skillnad och att bidra på ett kreativt och värdefullt sätt i många affärsverksamheter som väckte idéen att konstruera den första säckkomprimatorn.

Komprimera avfall i en stålcylinder inuti en plastsäck! Det är egentligen en enkel tanke men samtidigt en genial uppfinning! Det gjorde oss till pionjär i branschen och många aktörer inom avfallshantering såg oss som en rebell vid den tiden! Vår första säckkomprimator, Orwak 5030, patenterades och med en stark tilltro till de goda resultaten av den här lösningen introducerade vi den i restauranger, hotell, skolor, sjukhus och inom handeln; överallt där det fanns en viss avfallsvolym att hantera!

Orwak 5030 road tour2 Orwak 5030 feeding from above

Säljteamet var ute på vägarna och körde runt i sina herrgårdsvagnar med säckkomprimatorn på släpvagnen redo att demonstrera maskinen och övertyga de blivande kunderna genom att låta dem testa den i den egna verksamheten. Ivriga och tacksamma för det varma mottagandet och framgången på hemmamarknaden i Sverige, reste vi snart vida omkring och presenterade den geniala lösningen på världsmässor, nya marknader och byggde stegvis upp ett starkt nätverk av engagerade distributörer i många länder.

Vid slutet av 70-talet väcktes miljöintresset och återvinningstanken i samhället och vi red på den tidiga återvinningsvågen genom att konstruera och lansera den första flerkammarpressen 1978. Den underlättade och uppmuntrade till sortering och komprimering av återvinningsbara material vid källan. Det konceptet har utvecklats till flera olika balpressmodeller som fortfarande är populära flera decennier senare!

Machine No1    Bakery

Den allra första Orwakmaskinen tjänstgjorde plikttroget i 45 år i ett lokalt bageri tills den fick återvända hem och inta en hedersplats i Orwaks reception.

ATT FÄRDAS VÄSTERUT MED BLIXTENS HASTIGHET

Det glada 80-talet var goda tider med en stark ström av nyetableringar, speciellt inom livsmedels- och detaljhandeln och de nya butikerna behövde alla pålitliga och lönsamma avfallshanteringslösningar. Det var den starka expansionens decennium! Vi gick in på nya geografiska marknader och erövrade supermarketsektorn, när vi började leverera tusentals balpressar till olika supermarketkedjor. Vinden från väst var stark och många nya trender och influenser kom från USA. 1985 tog Orwak därför det äventyrliga steget in på den nordamerikanska marknaden, där vi bildade ett eget säljbolag. Takten i samhället och affärsvärlden ökade! Varje sekund räknades och det var vid den tiden som Orwak 8010, världens snabbaste vertikala balpress med en cykeltid på enbart 10 sekunder, såg dagens ljus!

Orwak 8020 multi-chamber_transparent              Orwak 8010_fastest baler in the world in the 80s_transparent

Flerkammarpressen Orwak 8020                                             Orwak 8010 – världens snabbaste balpress vid den tiden! 

INTRÄDET I DEN GLOBAL ERA PÅ 90-TALET

Utmärkande för 90-talet var den starka globaliseringen! Banden mellan länderna i Europa växte sig starkare genom expansionen av EU och andra kontinenter var inte längre avlägsna och främmande hörn av världen. Det medförde nya affärsmöjligheter och det var en annan spännande våg som vi har snabba att rida på! Vi startade upp ett säljbolag på den nya lovande marknaden i Polen och gick in i Asien genom att etablera ett strategiskt partnerskap i Japan.

Sune Johansson

Sune Johansson: entreprenör, innovatör och VD för Orwak under många år.

Bara genom ett genuint intresse och en verklig insikt i de utmaningar kunderna möter, är det möjligt att erbjuda en god och skräddarsydd lösning för de förhållandena. För att möta en växande efterfrågan på 90-talet utökade vi produktsortimentet med enkammarpressar både för små och stora materialvolymer.

ATT BEMÄSTRA DEN NYA SPELPLANEN PÅ 2000-TALET

I takt med det växande intresset för återvinning i början av 2000-talet följde krav på att vara fullsortimentsleverantör och att även kunna möta efterfrågan på lösningar för storskalig avfallshantering. Det var en ny spelplan för Orwak att bemästra och vi introducerade de helautomatiserade brikettpressarna Brickman och en serie kanalpressar. För att hjälpa vissa kunder ta kontroll över enorma avfallsflöden, utvecklade vi den extra robusta högkapacitetsmodellen Brickman 2000K, vilken är konstruerad för att köras dygnet runt! Inget överträffar tillfredsställelsen över att leverera utrustning som verkligen löser kundens dilemma!

Bickman 2000K_Gekas_image5    Duct system3

Den första Brickman 2000K med tyst hydraulik på GeKås, Skandinaviens största varuhus i sitt slag. GeKås tar emot 5 miljoner kunder och återvinner 3000 ton wellpapp per år. Ett kanalsystem för ut briketterna till 40-kubikcontainrar utomhus. Lyssna på kundintervjun och se Brickman 2000K “in action” hos GeKås!

För oss har 2000-talet kännetecknats av intensivt arbete på utvecklingsavdelningen och på världsmässan EuroShop 2014 i Düsseldorf, hade vi nöjet att lansera ORWAK POWER – en dynamisk serie balpressar baserade på ett helt nytt hydraulikkoncept, vilket bokstavligen vände upp och ned på den traditionella synen på komprimering! POWER är också smarta balpressar med många intelligenta funktioner.

Vid samma tid gjorde TOM entré på scenen och blev den nya arbetskamraten för många på restauranger, snabbmatsställen, gallerior och flygplatser. TOM tar hand om avfallshanteringen och håller ytor rena och inbjudande. Australia, USA, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Chile är några av de länder där TOM har funnit sig väl till rätta. TOM är en smart automatisk papperskorg för offentliga miljöer med många besökare och tack vare effektiv komprimering, kan TOM hålla sju gånger så stor avfallsvolym som ett traditionellt sopkärl. Den automatiska beröringsfria luckan har, speciellt i COVID-tider, visat sig vara en viktig funktion och ett starkt säljargument.

3820 wide gate                                                     Tuxedo TOM_transparent

TOM var den första Orwakmaskinen som kunde kommunicera och vi var en pionjär i branschen när vi introducerade tillvalet och kommunikationstjänsten ”Orwak Connect” för modellerna i kärnsortimentet av vertikala balpressar. Det förhöjer kundupplevelsen att se aktuell status på maskinerna och kunna samla in värdefull balstatistik över tid. I den digitaliserade värld vi lever i med M2M-kommunikation och där appar i våra iPhones underlättar nästan varje aktivitet i vardagen, är det naturligt för oss att erbjuda samma funktioner till våra balpressar. QR-koder är en annan nyhet på våra maskiner. Med ett klick med din iPhone, får du tillgång till användarmanualen på ditt språk och en kort instruktionsvideo på YouTube.

De senaste åren har varit en era av förvärv. För att skapa stark lokal närvaro på viktiga marknader och kunna erbjuda kunderna där ännu bättre service, fattade vi inom koncernen de strategiska besluten att förvärva säljbolag i Storbritannien, Sverige och Ryssland och sedan 2019 tillhör vi franska SULO Group. De gemensamma resurserna gör oss starkare och öppnar nya dörrar!

100 000 MASKINER VÄRLDEN ÖVER

I januari 2019, firade Orwak ett stolt ögonblick! Maskin nummer 100 000 lämnade fabriken och vår hemstad Sävsjö! Under årens lopp har maskinerna färdats världen över och gör förtjänstfulla insatser på jordens alla sju kontinenter. Några är installerade några kvarter bort och andra i avlägsna hörn såsom en forskningsstation i Antarktis, resorts på pyttesmå öar i Maldiverna, oljeriggar långt ut i havet, skidorter i väglöst land i bergen och några korsar ständigt de vidsträckta oceanerna ombord på olika skepp. Några återfinns på kända adresser som Buckingham Palace, Vita huset och Frihetsgudinnan, men minst lika viktiga är alla installationer som förbättrar arbetsmiljön och gör avfallshanteringen lönsammare i tusentals små och stora affärsverksamheter runt om på jorden.

Intro image_celebrating 100 000 machines

Se videon “From Ice To Fire” och besök 10 exotiska installationer på olika platser i världen!

INSPIRERADE ATT VARA DRIVANDE OCH INNOVATIVA DE KOMMANDE 50 ÅREN

Efter 50 år handlar det, när allt kommer omkring, ändå om den första hängivenheten och önskan och att göra skillnad, att bidra till en bättre miljö i världen genom minskade avfallstransporter och ökad återvinning och en bättre arbetsmiljö var än en Orwakbalpress är installerad. Säkerhet har alltid varit en hjärtefråga och vårt motto är att leverera avancerade system som alltid är säkra och enkla att använda.  Det är det vi kallar “Advanced Simplicity”.

Det är vår ledstjärna när vi ser fram emot framtiden med stor entusiasm. Förändring är den enda konstanten! E-handeln ritar på ett avgörande sätt om kartan över detaljhandelslandskapet och erbjuder nya spännande affärsmöjligheter för automatiserade lösningar för storskalig avfallshantering. Vi är också bara i början av den digitala eran och det ger oss visioner och inspiration för de kommande 50 åren!

Visions Into Action

Ladda ner pressreleasen som pdf