Idag firade vi på Orwak i Sävsjö vår medarbetare och hemvändande OS-medaljör Victor Lindgren med en trevlig personallunch och en samling där företaget uppvaktade Victor med blommor, en present och specialdesignade ”Victorbakelser”. Det låg en uppsluppen segerstämning i luften och Victor hälsades med rungande applåder av arbets-kamraterna. SVT var också på plats och dokumenterade Orwak-familjens firande av Victors framgång.


Tomas Johansson, VD, och Anna Wright, Produktionschef, gratulerade Victor

Efter tuffa veckor av hårdträning inför och intensiva dagar under Sommar-OS i Frankrike har Victor Lindgren nu återvänt till hemorten Sävsjö och arbetsplatsen Orwak. Det var en glad och fortfarande något överväldigad Victor som stolt visade upp silvermedaljen – en klenod som för säkerhets skull förvaras i vapenskåpet – men som annars skulle fått hedersplatsen i vitrinskåpet bredvid VM-guldmedaljen från Baku i Azerbajdzjan förra året.

Mitt i segerruset fanns ändå en känsla av overklighet att ha nått ända fram och vunnit OS-silver. Det är svårt att sätta ord på upplevelsen. Victor: ”Det var som en dröm, helt obegripligt! Jag fick belöning för allt slit och alla timmar jag lagt på träning.”

 

Victor gjorde sin OS-debut i kvalet som hölls i Chateauroux ett par timmars resa söder om Paris. Chateauroux är ett av det största skyttecentren i sitt slag i Europa och Victor tyckte att det var en trevlig stämning där och i den intilliggande OS-byn där det byggts upp små hus för deltagarna. Lagkamraten Marcus Madsen från Sävsjö var ett gott stöd och de avslutade kvällarna med biljardspel som avkoppling. De har känt varandra sedan Victor som gymnasieelev flyttade till Sävsjö och de tränar en del tillsammans. Victor: ”Marcus har lärt mig en hel del!”

Det gick snabbt från kval till final, enbart ett dygn emellan och med ett par timmars bussresa till Paris gavs inte mycket tid för andrum eller träning innan finalen. Victor: ”Det var en utmaning. Det hade varit bättre om jag haft åtminstone två dygn på mig, men å andra sidan var det bra att få det gjort och bara att köra på.”

Finalen var nervkittlande präglad av stark konkurrens och små marginaler. Stressen var enorm men samtidigt triggande.

Victor: ”Finaler är extremt roliga! Det är pressen och pulsen och jag stärkte självförtroendet genom att peppa mig själv under tävlingen och det tog mig hela vägen fram. När vi bara var fyra finalister kvar, tänkte jag att nu får jag inte sabba det utan måste ta en medalj!”

Efter en hård kamp stod det klart att Victor hade erövrat silverplatsen på prispallen. Det var ett känslorus och Victor gav i första kommentarerna efter vinsten en fin hyllning till sina föräldrar, Jan och Ulrika Lindgren, för deras ovärderliga stöd och engagemang genom alla år. Victor: ”De betyder oerhört mycket. De har alltid funnits där för mig och varit de stora supportrarna och sponsorerna från grunden.”

Dagarna efter OS-finalen väntade medieuppbåd och en rad framträdande. Vid återkomsten till Sverige fick Victor ett varmt mottagande på Olympiafestivalen i Westfield Mall of Scandinavia i Stockholm, där de svenska medaljörerna hyllades av ett hundratal församlade. På kvällen följde inbjudan till OS Magasinet SVT och nästa dag var Victor gäst hos Nyhetsmorgon i TV4.

Det är en resa i sig och omtumlande att få stjärnstatus och bli känd i princip över en natt, att hamna i rampljuset, intervjuas, se sin bild på löpsedlarna och bli inbjuden till TV-soffor och ombedd att skriva autograf. ”Det är en märklig situation”, konstaterar Victor. Är scenariot att vinna på elitnivå en tanke som väckts tidigt – en barndomsdröm?

Victor: ”Det har nog funnits en gnista där inom mig att jag kanske skulle lyckas med något väldigt stort. OS har varit ett mål som hägrat, men jag trodde inte att det skulle komma så tidigt.”

Nu väntar ändå en lugnare tillvaro efter återkomsten till livet i Sävsjö, vardagen och arbetslivet. De närmaste vännerna från skytteklubben i Sävsjö överraskade Victor med en fest vid hemkomsten till lägenheten. De hade dekorerat festligt med flaggor och uppvaktade med konfettiregn och tårta.


Photo: Hedda Johansson

Victor: ”Det är faktiskt ganska skönt att vara tillbaka i vardagen. Det tar ju mer på en än vad man tror att delta i OS”. Efter semestern är det full verksamhet i Orwaks produktion och Victor har återvänt till sitt arbete som svetsare av behållare till balpressar. Det finns paralleller mellan skytte och att svetsa. Victor: ”Båda kräver noggrannhet och precision. Det är kvalitet vi ska leverera ut på marknaden från företaget och då är strävan i det här sammanhanget att göra den perfekta behållaren.”

För att fira Victor bjöd Orwak på smörgåstårta till lunch och vid samlingen efteråt möttes Victor av rungande applåder av arbetskamraterna och uppvaktades av företagsledningen med blommor och en present. Dagen till ära hade det lokala konditoriet också levererat speciella ”Victor-bakelser”. Det var en både varm och uppsluppen stämning när Orwak-familjen samlades för att fira Victor.

  

Victor: ”Jag trivs bra hos Orwak. Det bästa är den starka sammanhållningen och gemenskapen, drivet i alla och att kollegorna är måna om och tänker på varandra”.

Hur hålls motivationen och tävlingsivern uppe efter ett VM-guld och ett OS-silver? Nu blir det en förståelig och välbehövlig paus från hårdträningen i skytte, men den tar snart fart igen inför nya tävlingar. Det är Världscup i Indien i höst och nästa år, 2025, går både EM och VM av stapeln. Sedan hägrar så klart redan OS 2028 i Los Angeles vid horisonten.

Victor: ”Jag har två stora mål och det ena är OS-guld och det andra att rankas etta i världen inom min sport”.

Victor siktar mot stjärnorna och vi på Orwak önskar honom all framgång på vägen dit!

× How can I help you?